Dinamikus képfeldolgozás

A dinamikus képfeldolgozás (DIA: Dynamic Image Analysis) porok, granulátumok és szuszpenziók részecskéi mérete és alakja meghatározásának korszerű módszere. A RETSCH Technology CAMSIZER P4 és CAMSIZER X2 részecskeanalizátorok a dinamikus képfeldolgozás elvén működnek. A szabadalmaztatott 2-kamera rendszernek köszönhetően a méréstartomány 20 µm - 30 mm ill. 0,8 µm - 8 mm között van. A 2-kamerás technológia két digitális fényképezőgép egyidejű működésén alapul, így nagy felbontással és hatékonysággal detektálhatók a finom és a durva részecskék széles mérettartományban. Dinamikus képfeldolgozást alkalmaznak sok különböző iparágban minőségellenőrzési és folyamatszabályozási feladatokban. Kiváló teljesítményének köszönhetően a DIA módszer gyakran helyettesíti a hagyományos módszereket, mint a szitaelemzés vagy a lézerdiffrakció. E módszerekkel összevetve a képelemzés számos előnnyel bír: az egyes részecskék képeiből nagyon sokféle méret- és alakparaméter határozható meg nagy pontossággal. E módszer mérési eredményei felbontása messze felülmúlja a más módszerekkel elérhetőkét.
 • CAMSIZER® P4

  CAMSIZER<sup>®</sup> P4
  • Mérés elve: dinamikus képfeldolgozás (ISO 13322-2)
  • Méréstartomány: 20 µm - 30 mm
  • Analízis típusa: száraz porok, granulátumok és ömlesztett anyagok mérése
 • CAMSIZER® X2

  CAMSIZER<sup>®</sup> X2
  • Mérés elve: dinamikus képfeldolgozás (ISO 13322-2)
  • Méréstartomány: Standard
   0,8 µm - 8 mm
   10 µm - 8 mm (gravitációs diszpergálás)
   0,8 µm - 5 mm (sűrített levegős diszpergálás)
   0,8 µm - 1 mm (nedves diszpergálás)
   kibővített méréstartományok
   további információ itt
  • Analízis típusa: száraz és nedves mérés

Dinamikus képfeldolgozás (DIA): Technológiai alapok

A dinamikus képfeldolgozás (DIA) a részecskék árnyékvetületeit elemzi. A CAMSIZER P4 és a CAMSIZER X2 készülék több lépésből álló algoritmussal bináris képekké alakítja a vetületek különböző szürke színskála árnyalatú képeit, hogy meghatározhassa azok körvonalait (kontúrjait).

Az összes részecskeméret- és alakparaméter így mérődik meg. Az egyes mért értékek azután 10 000 méretosztályba sorolódnak, rendkívül nagy felbontást biztosítva így.

A dinamikus képfeldolgozás (DIA) méret- és alakparaméterei

A képfeldolgozó módszerek döntő előnye, hogy a részecskék mérete különböző módokon is definiálható, lehetővé téve így a közvetlen hossz- és alakmérést.

Az alkalmazástól függően többféle méretparaméter is fontos lehet:

 1. Ha cellulózszálakhoz, katalizátorrudacskákhoz, műanyag extrudátumokhoz vagy rizsszemekhez hasonlóan hosszúkás részecskéket kell vizsgálni, akkor a részecskék hossza a jellemző paraméter.
 2. Ha azonban a mintát szitaelemzés eredményéhez kell hasonlítani, akkor a részecskék szélessége kerül a középpontba, mivel a részecskék orientálódási lehetősége megengedi számukra, hogy legkisebb vetületi területük révén juthassanak át a szitalyukakon.
A részecskék dinamikus képfeldolgozással kapott méreteloszlásai különböző méretdefiníciókon alapulnak. Az xc min paraméter a részecske szélességére, a xFe max paraméter a hosszára vonatkozik. Így tehát az xFe max eredménye nagyobb az xc min értékénél. Az xarea méretparaméter az egyes részecskék felületével egyenlő területű (ekvivalens) körökből számítódik.

A dinamikus képfeldolgozás(DIA) méréstartománya

Egy képfeldolgozó rendszer mérettartománya alsó és felső méréshatárát számos tényező befolyásolja (lásd ISO 13322-1 és -2 szabványt). Az alsó határértéket a kamera felbontóképessége határozza meg. Az a legkisebb részecskeméret a döntő, melyet még reprodukálni képes az optika a kamera chip-jének egyetlen pixelén (= picture element=képelem).

A képalkotás méretarányát pontosan meghatározott méretű kalibráló tárgyak segítségével határozzák meg. A még mérhető legkisebb részecske árnyéka legalább egy pixel felét lefedi a kamera chip-en, általában ezt a méretet adják meg kimutatási határként vagy a mérettartomány alsó határértékeként.

A DIA analizátorok mérettartománya felső határértékét a kamera látómezeje határozza meg.

A látómező szélén lévő részecskevetületeket ki kell hagyni, mivel ezek helyes méretét nem lehet meghatározni. Ennek eredményeként a nagyobb részecskék a méreteloszlásban alul lesznek reprezentálva, mivel valószínűbb, hogy ezek esnek a látótér szélére. A CAMSIZER készülékek szoftvere az ISO 13322-1 szabványnak megfelelő algoritmussal kompenzálja ezt a hatást és így biztosítja, hogy a nagyobb részecskék helyes százalékos részarányyal lesznek reprezentálva.